wtorek, 12 lutego 2013

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma - czyli makaron z bakłażanem, pomidorem i ricottą.

 

                                          
                                                                           Przepis:
                                                                       
                                                                           makaron
                                                                             oliwa
                                                                           czosnek
                                                                              chili
                                                                           bakłażan
                                                                            pomidor
                                                                             ricotta

    Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnek i chili, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i solimy go, (nie należy się przejmować jeśli "wypije" on cały tłuszcz, nie dodawaj więcej oliwy ,ewentualnie po dodaniu pomidorów) jak bakłażan delikatnie się zarumieni dodaj pokrojone w kostkę pomidory. W między czasie gotuj makaron, gotuj go krócej niż zwykle, ponieważ po odcedzeniu dodaje się go na patelnie z warzywami i ok. 2 min. miesza na ogniu. Na talerzu dodaj ricottę i gotowe!
(Wszystkie proporcje według uznania).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz