sobota, 3 maja 2014

chleb z pokrzywą

Pyszny chleb,  z dodatkiem zdrowia w tym wypadku pokrzywy.
Według mnie bardzo mało pracochłonny.


Składniki:
szklanka podgotowanych i zmiksowanych najlepiej na papkę z 2 łyżkami oliwy, liści pokrzyw (dokładniej, należy je odcedzić po zagotowaniu się wody), można dać oczywiście mniej lub więcej...
175g wody(letniej)
320g mąki typu 00
5g cukru
5g soli
7g drożdży

Wszystkie składniki należy wymieszać z  rozpuszczonymi drożdżami z wyjątkiem soli i pokrzywy, następnie delikatnie zarobić i odstawić na min 30min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać soli(w sumie można w miksować do pokrzywy) i pokrzywy ciasto wyrobić i odstawić na ok 2h. 
Uformować chlebek i do piekarnika (180 stopni na ok 45min) w wilgotności ok.20% tzn jeśli macie nowy parowy piekarnik, jeśli tak jak ja nie macie, to wystarczy na blachę pod spód wlać wody i mniej więcej po połowie pieczenia wyjąć.:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz