piątek, 6 września 2013

babeczki z kremem i musem malinowym

          Na początku byłam do nich sceptycznie nastawiona,  dlatego że nie uznaję białej czekolady, jednak tutaj jest ona doskonałym produktem, przyśpieszającym wykonanie kremu...gdyż biała czekolada to nic innego jak połączony tłuszcz i cukier..

Najpierw należy upiec kruche babeczki. 
Wykonanie kremu-musu jest banalnie proste. Na jedną nie całą szklankę 30% (150g) przypada 200g białej czekolady. Śmietanę podgrzewamy i dajemy do niej białą czekoladę - rozpuszczamy (uwaga: nie może się zagotować). Kiedy masa całkowicie wystygnie chłodzimy ją w lodówce, zimną ubijamy mikserem, jak bitą śmietanę, aż powstanie gęsta masa i gotowe!

Mus z malin:
* szklanka malin
* jedno jajko (nie całe białko, trochę oddzielić) - rozbełtane
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka soku z cytryny
* ok. 6 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodkości malin)

Wszystkie składniki umieścić w garnku i na malutkim ogniu gotować, do czasu aż masa nie zgęstnieje, pamiętajmy, że po wystygnięciu będzie bardziej gęsta...

Kruche babeczki wypełniamy odrobiną musu na spód, następnie mus z białej czekolady i znowu mus malinowy. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz