poniedziałek, 16 września 2013

bułeczki z czarnuszką

Smak czarnuszki - coś pięknego:)



Przepis:

4 szkl. mąki
10g drożdży
100g masła (z tego 1 łyżkę odłożyć do posmarowania przed pieczeniem)
1 szkl. mleka
1.4 szkl. wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 jajko

czarnuszka do posypania (można oczywiście również dodać do ciasta)

Zrobić rozczyn, dodać go do mąki, następnie wsypać sól i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie uformować bułeczki i znów pozostawić na ok 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do ok.180 stopni. Bułeczki posmarować roztopionym masłem i posypać czarnuszką. Piec ok 35min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz