Niezbyt słodkie, wilgotne ciasto, jeśli lubicie migdały i nie za dużo cukru, to na pewno przypadnie Wam do gustu, jedynym minusem jest koszt produktów;/
225g mąki
180g cukru
150g migdałów (3/4 migdałów zostawiamy do posiekania na wierzch, nie prażymy ich)
120g oliwy
120g jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki suchych drożdży
2 jajka
80g alkoholu anyżowego lub amaretto
szczypta soli
Migdały prażymy i blendujemy na mąkę. Żółtka należy rozmieszać z kilkoma łyżkami cukru a białka ubić na pianę. Alkohol podgrzać do 70 stopni C. Wszystkie składniki połączyć, a na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Posypać kawałkami migdałów. Piec w temp 180stopni do suchego patyczka:).
p.s jak migdały się zarumienią tzn. że już jest gotowe lub prawie gotowe...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz