czwartek, 30 stycznia 2014

mięsne łódeczki

Bardzo fajne na przykład na domowe party:) jako syta przystawka wręcz idealne, nadzienie możemy przygotować jak się nam podoba, możemy użyć to na co mamy ochotę lub to co mamy w domu:)
Ciasto przypomina pizzę, wykonanie banalnie proste...



Ciasto na ok. 6 łódeczek:

300g mąki
15g drożdży 
200 ml wody
łyżeczka soli
łyżka oliwy

Z wody drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z resztą składników  wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na przynajmniej ok. 30min - 1h do wyrośnięcia. 

Nadzienie:
250g mięsa wołowego mielonego
1 mała cebulka
pół papryki czerwonej i żółtej, może też być oczywiście zielona...
1 dojrzały pomidor
natka piertuszki
papryka w proszku
sól i pieprz
oliwa i łyżka śmietany(płaska) do połączenia w jednolitą masę
p.s jeśli nie mamy pomidora lub jest niedojrzały dodaj też łyżeczkę przecieru...

Warzywa kroimy w drobną kostkę i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gotowy farsz nakładamy na ciasto-wcześniej cienko rozwałkowane prostokąty i łączymy końce tak aby powstało coś na obraz łódki:) mniej więcej.. ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem..
Pieczemy ok 25min. w 200 stopniach.



Z pewnością jeszcze nie raz wpłynie do mojego brzucha:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz