Sama się sobie dziwię, że dopiero teraz je zrobiłam, delikatne ciasto ptysiowe z kremem robi się bardzo szybko i jest pyszne a zatem zasługuje na częstsze przyrządzanie i tak też będzie..
składniki na ciasto:
- 1 szkl. wody
- 120g masła
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka (niezbyt duże) lub 3 małe
Gotujemy wodę z masłem, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę cały czas mieszając na minimalnym ogniu, do połączenia się składników, uważając aby się nie przypaliło, proces ten trwa bardzo krótko, ok.30sekund. Po zdjęciu z ognia, należy odczekać aż masa całkowicie ostygnie.
W między czasie można przygotować krem patissiere, na który przepis znajdziecie w poście "króche rogaliki z kremem patissiere", w przypadku eklerek dodaję do niej trochę bitej śmietany, lecz niezbyt dużo, aby masa nie stała się zbyt luźna.
Ostudzoną masę na ciasto łączymy z jajkami, najlepiej za pomocą miksera, następnie masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę, podłużne kształty, wielkościowo takie jakie nam odpowiadają, pamiętając, że ciasto podczas pieczenia urośnie dwókrotnie. Pieczemy w temp. 200 stopni do lekkiego zarumienienia, ok.20min.
Gotowe eklerki po wystudzeniu przecinamy na pół i nadziewamy kremem, na koniec można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
p.s Jeśli wolicie w środku wysuszone eklerki po przecięciu ich na pół, można na chwilę włożyć je do piekarnika i podsuszyć...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz