Składniki:
+ 780 g mąki pszennej
+ 500ml ciepłej wody (nie gorącej)
+ 15 g drożdży
+ płaska łyżka cukru
+ łyżka soli (nie kopiata)
+ rozbełtane jako do natarcia bułeczek i czarnuszka do posypania
Z ok.250g mąki, wody, drożdży i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15min. Następnie wlewamy go do pozostałej mąki z solą i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy bułeczki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30min. Po tym czasie nastawiamy piekarnik, przed włożeniem do pieca smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Bułeczki można również ponacinać.
Pieczemy w 220stopniach ok 20min. Ja piekłam je na specjalnym kamieniu, ale myślę że bez niego też się obejdzie. Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz