Delikatne "lekkie" ciasto z jagodami...
Składniki:
# 250 g borówek
# 300g jogurtu greckiego
# 250 g mąki
# 125 g masła
# 80 g cukru
# 2 jajka
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# cukier puder do posypania
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Do masy z masła, dodajemy na przemian trochę mąki, trochę jogurtu i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste (nie rozlewające się). Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blachę o średnicy 18cm posmarowaną tłuszczem, wykładamy papierem, na który dajemy ciasto i posypujemy je borówkami. Pieczemy ok. 45min. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwieramy przez ok.30min (żeby ciasto nie opadło), następnie powoli uchylamy i po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz