Włoski region Liguria, zainspirował mnie połączeniem ricotty z figą.. i postanowiłam to wykorzystać... a poniżej rozpływający się w ustach efekt:)
Przepis:
Robimy kruche ciasto tak jak na tartę,cieniutko wałkujemy i wykładamy nim formę, następnie kładziemy na nie
krem:
(ja wszystko robiła na oko, tutaj proporcje które powinny wystarczyć na blachę od tarty)
- 1 opakowanie ricotty
- 150ml śmietany kremówki (ubitej nie na sztywno, ma być bardzo gęsta-lekko ubita)
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- cukier puder (około pół szklanki) - do smaku
Wszystkie składniki dokładnie, powoli wymieszać łyżką, wpuszczając do środka powietrze, powstała masa przypomina serek homogenizowany..
Pieczemy w 170 stopniach ok.40min.
W między czasie robimy figi, tzn owoce należy dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Następnie robimy karmel z brązowego cukru lub miodu, albo pół na pół i oblewamy owoce. Układamy na przestygniętej tarcie i gotowe:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz