Sezon truskawkowy w pełni, aby cieszyć się nimi w zimie, można je zamrozić albo zrobić dżemik:)
Dżem to nic innego jak zagotowanie owoców z cukrem. Słyszałam o jakiś żel-fiksach, ale nie mam zielonego pojęcia w jakim celu dodaje się tą chemię... i wiedzieć nie chcę;)
A oto mój pierwszy dżem... jeśli chodzi o wskazówki to jedyną z nich chyba jest zawartość cukru, ja daję niecałą szklankę na 1,5kg owoców. Oczywiście jeśli lubimy słodszy można dodać go więcej.
Gotujemy na najmniejszym ogniu, do czasu aż będzie taki gęsty jak nam się podoba, przy czym należy pamiętać, że po wystygnięciu będzie gęstszy, więc jeśli nie jesteśmy pewni, czy to ten moment, można zgasić odczekać ok.2h i będzie widać jaką ma konsystencje. Ponownie zagotować i wrzący do słoików. Jeśli uznamy, że jest zbyt rzadki należy jeszcze jakiś czas pogotować. Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz