środa, 12 czerwca 2013

pizza!

Chyba każdy ją co najmniej lubi:) Jest wiele rodzajów ciasta i wariacji w postaci dodatków. Dla każdego coś innego. Najlepsza jaką w życiu jadłam, jest robiona w Neapolu. Brak słów, aby opisać ten smak.. i niestety nie mam zdjęcia... Włochy to kraj który kocha każdy rodzaj pizzy, na cienkim i na grubym cieście, zależnie od regionu i pizzerii ciasto mają przeróżne zarówno w smaku jak i w gabarytach. 

Na Sycylii wolą grubsze ciasto, w Rzymie cieńsze... uważam że każde dobrze zrobione ciasto jest grzechu warte... 
Aby ciasto na pizze było naprawdę dobre, wszystkie składniki zarówno ciasta jak i dodatków powinny być bardzo dobrej jakości, bardzo duże znaczenie ma mąka, długość wyrastania ciasta i piec w jakim pieczemy. Najlepsza pizza lubi drewno:)

Oto najlepsza pizzeria w Trapani, gdzie ciągle są gigantyczne kolejki i ciasto mają grube!

                                      chyba widać jakie panuje tam zamieszanie....


Pan widoczny na zdjęciu prawdopodobnie jest jej właścicielem, pizzeria Calvino powstała w 1946 roku i działa do dziś, mają 3 punkty w Trapani, niestety w tym lokalu nie można zjeść, pizze zamawiamy, odbieramy i wychodzimy:)

                                           Oto ona!


Niektórzy wolą cieniutką pizzę jak to mówi moja włoska przyjaciółka Crancci (kranczi) ! Też ją uwielbiam, jednak moje serce chyba jest bliżej cienkiej z grubszymi bokami, którą można zobaczyć nieco niżej.

wersja krokante-biała jeszcze w piekarniku (szynka, karczochy)




Zapomniałam dodać, że w każdej włoskiej pizzerii, w karcie znajdziemy dwa rodzaje pizz, białe i czerwone. Biała czyli bez sosu pomidorowego:)

Oto wykonana przez mnie pizza, która wcale nie musi być okrągła, w ulubionej wersji!

PARMA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz