poniedziałek, 17 czerwca 2013

świeży makaron ze szpinakiem

      Taki makaron to naprawdę niesamowita uczta! W końcu, doczekałam się na mąkę durum (100%), z której powstaje makaron, a nie kluski. Nie udało mi się jej wcześniej znaleźć w Polsce, ale nie twierdzę, że jest nie do zdobycia, z pewnością można ją gdzieś dostać. Mąka ta, jest z innej odmiany pszenicy, chodzi o to, że po przygotowaniu makaronu jego indeks glikemiczny jest znacznie bardziej korzystny, niż z mąki tradycyjnej, makaron się nie lepi i jest o wiele wiele smaczniejszy.


Przepis na ciasto makaronowe jest banalnie prosty, reguła jest jedna - im więcej jajka tym lepiej:) Ja zazwyczaj dodaję też z jedno białko.. na 300g mąki minimum jedno żółtko.. odrobina oliwy, wody i zarabiamy. Kiedy masa zrobi się jednolita, wałkujemy tak, aby powstało cienkie ciasto i robimy dowolny, upragniony makaron. Poniżej, można zobaczyć jak powstają kokardki czyli farfalle .




Nie są idealne, ale ponoć wygląd nie jest najważniejszy.


Pamiętajmy, że taki makaron gotuje się bardzo szybko ok.1-2min.


Gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz