Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 20g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1 jajko
* 30g masła
180ml mleka
Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, drożdże, 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 min. W między czasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę. Do mała dodajemy żółtko i mieszamy. Gotowy rozczyn oraz masło z żółtkiem wlewamy do miski z mąką i mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto, pamiętając aby nie dosypywać za dużo mąki (najlepiej wcale). Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na ok.1h do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
* 4 gałązki rabarbaru
* 3 łyżki miodu
* 3 łyżki suszonych płatków róży
* garść żurawiny
* szczypta gałki muszkatołowej
Na patelnię dajemy miód i wcześniej obrany i drobno pokrojony rabarbar, smażymy na małym ogniu do czasu, aż nie zrobi się gęsta masa, pod koniec dodajemy resztę składników.
Ciasto wałkujemy na prostokąt (dość gruby), smarujemy nadzieniem i zawijamy. Następnie rozcinamy przez środek (nie do końca, zostawiamy ok 1,5cm) i przeplatamy,łączymy końce i wieniec gotowy. Te czynności od polecam wykonać już na blaszy wyścielonej papierem, gdyż później jest niemal niemożliwym przenieść gotowy wieniec. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 30min. Kiedy ciasto przestygnie smarujemy lukrem.
Lukier:
* 5 łyżek cukru pudru
* 0.5 łyżki wody różanej ( ja rozpuściłam cukier różany)
* 0.5 łyżki soku z cytryny
* 3 łyżki płatków różanych
Wszystkie
składni łączymy ze sobą i mieszamy, jeśli masa jest zbyt gęsta należy
dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadka dodajemy cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz