piątek, 19 lipca 2013

ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami, borówkami i kruszonką

Nie ma jak pyszna drożdżówka z letnimi owocami...


Na ciasto drożdżowe dajemy wcześniej rozmieszany z żółtkiem, cukrem i odrobina śmietany-ser, posypujemy dowolnymi owocami, kruszonką i pieczemy:) Smacznego!

Przepis na ciasto:
 
(proporcje na nieco mniejszą blachę niż tradycyjna)


* 4 szklanki mąki (przesianej)
* 25g drożdży
* 1 i 1/4 szklanki mleka
* 1/3 szklanki cukru
* szczypta soli
* 100 g masła
* 3 jajka

            Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawimy przykryte ścierką na ok. 15min. W między czasie roztapiamy masło. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier. Następnie dodajemy gotowy rozczyn i mieszamy, kolejno dodajemy odrobinę soli i jajka, wyrabiamy i dodajemy masło.. dalej wyrabiamy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt wolne dodajemy mąki, ale nie za dużo (ciasto musi być miękkie i lekko lepiące). 
Odstawiamy na 1.5h najlepiej w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Dodajemy rozmieszany ser owoce i kruszonkę..lub robimy swój inny wariant...

Uwaga: ja przeważnie robię ciasto na oko, więc dodajcie odrobinę wyczucia:), jeśli chcecie zrobić drożdżówki zmniejszcie proporcje bo tego ciasta jest dość dużo.. (chyba, że chcecie dużo drożdżówek;). 
Pieczemy w 170 stopni ok. 30 min, do zarumienienia:) jeśli przetrzymacie zbyt długo będzie suche, jeśli za mało będzie zakalec... po wyłączeniu piekarnika uchylcie i dajcie mu odpocząć ok.15min. Nie wyciągać od razu, nikt nie lubi nagłej zmiany temperatury..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz