niedziela, 21 lipca 2013

nadziewane cukinie

Nadają się zarówno na przystawkę, jak i na danie główne, zależy ile ich podamy..:) Pamiętajmy, że cukinie powinny być małe, a nie giganty, im większe - tym wcale nie lepsze...

Cukinie należy umyć, odkroić końcówki przekroić wzdłuż i wydrążyć środek (najlepiej łyżeczką).

Nadzienie:
- pół na pół mięso wołowe z wieprzowym (zmielone)
- drobniutko posiekana cebulka
- świeży tymianek
- świeża natka pietruszki
- odrobina bułki tartej
- jakjko
- dużo parmezanu (tartego-ja na 300g mięsa dałam jakieś 4/5 łyżek do środka)
- sól i pieprz

Wszystko razem mieszamy w dowolnych proporcjach, następnie nadziewamy cukinie, przed włożeniem do piekarnika, lekko skrapiamy oliwą (na blachę też dałam trochę oliwy i pędzelkiem rozsmarowałam) i posypujemy dużą ilością parmezanu. Pieczemy ok.30min w ok.180 stopniach. Pycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz