Przyznam, że miałam obawy robiąc te ciasteczka, że nie będą smakowały, ze względu na intensywny smak lawendy, myliłam się! Obłęd. Szybkie i banalnie proste w wykonaniu.
Składniki
* 200g masła
* pół szklanki cukru pudru
* 250g mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* skórka z otartej połowy cytryny
* 1 żółtko
* 1 łyżka rozdrobnionych kwiatków lawendy
* szczypta soli
Wszystko razem łączymy jak w kruchym cieście i chwilkę wyrabiamy, odstawiamy na 1-2h przykryte lub owinięte w folię do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na ok 5mm (może mniej) i wykrawamy kółka lub inny dowolny kształt.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 12minut. Smacznego!!
Skąd wziąć płatki z kwiatów lawendy Adu?
OdpowiedzUsuń