niedziela, 8 grudnia 2013

chleb powszedni

Najprostszy i najszybszy przepis na chleb jaki znam. A do tego pyszny,chrupiąca skórka i mięsisty środek...i wcale się nie przejmuje, że gorące ciasto siada na żołądku.

ciepła piętka z solą morską i najlepszą oliwą z oliwek jaką kiedykolwiek miałam okazję wcinać, może należeć tylko do jednej osoby;)


Przepis:
* 500g mąki typu 00 (minus niecała szklanka na później)
* 1,5 szkl. wody
* 1 łyżeczka miodu lub smalcu 
* 1 łyżeczka soli
* drożdże (na oko) jakieś 10-15g




W delikatnie ciepłej wodzie rozpuszczamy miód bądź smalec oraz drożdże. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy, dodajemy sól... Ciasto nie ma być wyrobione tylko paciarowate. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Po tym czasie bardzo krótko wyrabiamy z pozostałą mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 240 stopni na jakieś 30-40min. Ja piekłam na kamieniu więc ten czas oraz temperatura są inne..tzn temp. też dałam 240, ale chleb na nagrzanym kamieniu zachowuje się inaczej i piecze się krócej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz