środa, 18 grudnia 2013

czekoladowe babeczki z orzechowym kremem

Babeczki są sycące, chociaż niezbyt słodkie, więc proponuję pozostać przy tych proporcjach..przepis na 10 babeczek:)


 Ciasto:

- 100g masła
- 100g cukru
- 150g mąki
- dwa małe jajka
-1/4 szkl. mleka
-1/4szkl. śmietany kremówki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 3 łyżki kakao (płaskie)

Suche składniki przesiać i odstawić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i ucierać, następnie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę, kolejno dodajemy suche składniki i nadal miksujemy, następnie dokładnie mieszamy z mlekiem i śmietaną. Pieczemy w 175 stopniach, ok 20min.


 Krem:
* niecałe opakowanie serka mascarpone
* zmielone (wcześniej prażone) orzechy włoskie
* cukier puder
 
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, proporcje według uznania, ja dałam ok. 1,5 szkl. już zmielonych orzechów wymieszanych z cukrem pudrem do niecałego opakowania serka mascarpone.
Jeśli chcecie, aby krem był "lżejszy" (oczywiście chodzi o konsystencje) można go wymieszać z bitą śmietaną.  



p.s jak będzie Was wkurzało nakładanie kremu można ściąć górę babeczek a będzie o wiele prościej:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz