Błyskawiczne ciasto, w sam raz na niewymagająca zachciankę. Czas wykonania z pieczeniem ok.1h.:)
Przepis na blachę 25x25
- 2 szkl. przesianej mąki
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru (część można zastąpić cukrem waniliowym)
- dowolne owoce w moim przypadku mrożone maliny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka miksujemy na pianę wraz z cukrem, następnie dodajemy ojej i nadal miksujemy, kolejno stopniowo dodajmy mąkę i proszek do pieczenia. Do środka możemy lekko łopatką wmieszać owoce, wcześniej opruszone mąką.
Ciasto dajemy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, na wierzch owoce i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-40min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz