piątek, 20 grudnia 2013

kruche rogaliki z kremem pâtissière

Innymi słowy z kremem budyniowym, takim jaki niektórzy dodają do kremówki czy eklerek..


Robimy standardowe kruche ciasto z dodatkiem śmietany.
200g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki smietany
Ciasto zarabiamy i wkładamy do lodówki

Krem:
300ml mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
1 łyżka mąki pszennej 
laska wanilii

          Żółtka mieszamy z cukrem, następnie z mąkami, w między czasie podgrzewamy mleko z ziarnami wanilii (laskę też można wrzucić, później wyjąć). Kiedy mleko będzie gorące stopniowo dolewamy do żółtek i energicznie mieszamy, następnie stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy dopłóki nie zrobi się gęsty krem. Jeśli powstaną wam gródki należy je rozmieszać lub rozmiksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz