sobota, 7 grudnia 2013

cytrynowo-rozmarynowa tarta

           Krucha, rozpływająca się w ustach tarta o spodzie z dodatkiem świeżego posiekanego rozmarynu. Co prawda, bojąc się że ten smak nie do końca przypadnie wszystkim do gustu, tylko do jednej połowy ciasta dodałam rozmarynu i teraz wiem, że to był błąd, bo ta połowa była o wiele lepsza...


Kiedy gotowe ciasto ułożymy na blasze i włożymy do piekarnika w celu podpieczenia (najpierw przykryte folią(5min) i po ściągnięciu folii kolejne 5min, w między czasie przygotowujemy krem:

- 2 cytryny (starta skórka i sok (pół szklanki)
- 200 ml śmietany
- 4 jajka
- 100g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Wszystkie składniki należy zmiksować, następnie wylać na podpieczoną tartę i piec w temp.180 stopni, 30 min. Masa na górze powinna być sprężysta i nie przypieczona. Jeśli wytrzymasz schłodzić w lodówce, jest zdecydowanie lepsze:) Na koniec można posypać cukrem pudrem:)
p.s jeśli będzie Ci się wydawać, że ciasto jest niedopieczone, jesteś w błędzie ono ma takie być - krucho-wilgotne, ponieważ mimo wcześniejszego podpieczenia nasiąka wilgotnym kremem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz