w wersji mini |
Składniki na ciasto:
* 250g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100g masła
* większe pół szklanki cukru
* 2 jajka
* 2 cytryny (skórka i jedna łyżka soku)
* pół szklanki śmietany
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać jajka, następnie skórkę z cytryny i sok. Ma być gładka masa... Powoli dosypywać mąkę i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nakładamy do foremek (ma zajmować większe pol foremki) i pieczemy w 180 stopni, ok. 20 min.
Krem:
W dowolnych proporcjach mieszamy krem cytrynowy i serek mascarpone. (ja dałam pół na pół). Można dodać ubita śmietanę, aby krem był "lżejszy". Palce lizać!
wersja maksi |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz