sobota, 20 kwietnia 2013

Cytrynowe Babeczki

Lekkie, super na upalne dni, cytrynowe babeczki - będziecie zachwyceni...

w wersji mini


Składniki na ciasto:

* 250g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100g masła
* większe pół szklanki cukru
* 2 jajka
* 2 cytryny (skórka i jedna łyżka soku)
* pół szklanki śmietany

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać jajka, następnie skórkę z cytryny i sok. Ma być gładka masa... Powoli dosypywać mąkę i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nakładamy do foremek (ma zajmować większe pol foremki) i pieczemy w 180 stopni, ok. 20 min.

Krem:
W dowolnych proporcjach mieszamy krem cytrynowy i serek mascarpone. (ja dałam pół na pół). Można dodać ubita śmietanę, aby krem był "lżejszy". Palce lizać!

wersja maksi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz