Zdaję sobie sprawę, że już po świętach, ale niestety nie miałam możliwości w tym czasie zamieszczania przepisów, na szczęście nie pieczemy tylko w okresie świąt:)
Sernik z białym makiem, jest bardzo delikatnym ciastem, czego powodem jest szlachetny biały mak. Ciasto wymaga dużo pracy i czasu, proponuję wcześniej zmielić mak i ser, gorąco polecam!
Wykonanie:
Spód
1 i ¼ szklanki maki
1 i ¼ szklanki cukru pudru
100g margaryny
1 żółtko
Robimy jak kruche ciasto i pieczemy ok.13min w temp.
190stopni
Masa makowa:
*300g białego maku
*100g uprażonych migdałów, zmielonych
*100g masy marcepanowej
*Pół szklanki zmielonych orzechów włoskich wcześniej uprażonych (odmierzyć po zmieleniu)
*Płaska łyżka miodu
*1 łyżka skórek z pomarańczy
*2 łyżki rodzynek moczonych wcześniej w amaretto
*2 łyżki amaretto
*3 łyżki śmietany kremówki
*Ok. 3 łyżki cukru pudru (daję na oko, jak jest mało słodkie
to dosładzam, ale masa nie powinna być zbyt słodka)
*2 jajka
biały mak podczas parzenia na mleku |
Mak należy zagotować w mleku, odcedzić przez lnianą ścierkę
i zmielić 3 razy. Podczas mielenia dodajemy też migdały, orzechy i masę
marcepanową. Żółtka oddzielamy od białek i osobno miksujemy (białka na
sztywno). Do maku dodajemy wszystkie wyżej wymienione składnik (z wyjątkiem ubitych
białek) i mieszamy, kiedy wszystko się połączy dodajemy delikatnie białka
mieszając w sposób, który umożliwia wpuszczenie powietrze do środka.
Masa serowa:
-750g sera półtłustego
-4 jajka
-Cukier waniliowy
-70 g miękkiego masła
-4 łyżki śmietany
-¾ szklanki cukru (może być pół na pół z brązowym)
Ser mielimy trzy razy. Część cukrów ucieramy z masłem, część
miksujemy z żółtkami. Białka miksujemy osobno na sztywna piane. Do utartego
masła dodajemy partiami ser, śmietanę, żółtka i miksujemy na małych obrotach.
Na końcu dodajemy białka i mieszamy wpuszczając do masy powietrze.
Na lekko podpieczone ciasto dajemy masę makową, rozprowadzamy ją równomiernie i następnie to samo robimy z masą serową. Pieczemy przez ok 50min w temp 160stopni. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy dotykając go - jeśli jest jędrne i ma na górze "powłokę" jest dobre. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, tylko pod koniec, aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe. Po zgaszeniu uchylamy piekarnik po 10minutach, następnie lekko uchylamy i pozostawiamy przez godzinę. Ciasto polewamy lukrem.
Polecam pieczenie sernika w taki sposób jak chleb, czyli dajemy niżej blachę z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz