pyszny chleb, mięciutki w środku z chrupiącą skórką
Poniżej podane składniki, trzeba razem wymieszać i odstawić przykryte ścierką na 12h.
- pół łyżki lub kopiata łyżeczka zaczynu pszennego albo żytniego (można go zrobić lub łatwiej kupić w piekarni)
- 100ml ciepłej wody
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
Ciasto powinno zwiększyć objętość, aby to sprawdzić można włożyć kawałeczek ciasta do naczynia z ciepłą wodą, jeśli pływa to jest już dobre, jeśli nie trzeba odstawić i sprawdzać co jakiś czas (1h).
Następnie robimy ciasto chlebowe:
- 350ml wody
- 25ml ciepłej wody
- 100g ciastem zaczynowym
- 350g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10g soli
W misce rozmieszać 350ml wody z ciastem zaczynowym, następnie dodać mąki i mieszać. Odstawić na 40min. Następnie dodać ciepłą wodę i sól, zarabiać ciasto składając jego boki w środek.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok.6h w temp.pokojowej, lepiej na 4h w temp. ok.26stopni. Przez pierwsze 2h kilka razy składamy ciasto co pół godziny, później co 45min. Gotowe ciasto formujemy,( można to zrobić w misce, wkładając do niej wcześniej ścierkę i opruszyć mąką) i odstawiamy na ok.4h lub wkładamy do lodówki na 12h.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do pieca lub piekarnika z kamieniem, rozgrzanego na maksa. (niżej należy włożyć blachę z wodą). Po włożeniu chleba obniżamy temp do 230stopni i pieczemy ok 40min.
(zamiast mąki pełnoziarnistej, możemy dać np. razową)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz