czwartek, 28 marca 2013

chleb na zakwaśie

pyszny chleb, mięciutki w środku z chrupiącą skórką

Poniżej podane składniki,  trzeba razem wymieszać i odstawić przykryte ścierką na 12h.
  • pół łyżki lub kopiata łyżeczka zaczynu pszennego albo żytniego (można go zrobić lub łatwiej kupić w piekarni)
  • 100ml ciepłej wody
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 
 Ciasto powinno zwiększyć objętość, aby to sprawdzić można włożyć kawałeczek ciasta do naczynia z ciepłą wodą, jeśli pływa to jest już dobre, jeśli nie trzeba odstawić i sprawdzać co jakiś czas (1h). 

Następnie robimy ciasto chlebowe:

  • 350ml wody
  • 25ml ciepłej wody
  • 100g ciastem zaczynowym
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki  pszennej pełnoziarnistej
  • 10g soli
W misce rozmieszać 350ml wody z ciastem zaczynowym, następnie dodać mąki i mieszać. Odstawić na 40min. Następnie dodać ciepłą wodę i sól, zarabiać ciasto składając jego boki w środek.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok.6h w temp.pokojowej, lepiej na  4h  w temp. ok.26stopni. Przez pierwsze 2h kilka razy składamy ciasto co pół godziny, później co 45min. Gotowe ciasto formujemy,( można to zrobić w misce, wkładając do niej wcześniej ścierkę i opruszyć mąką) i odstawiamy na ok.4h lub wkładamy do lodówki na 12h.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do pieca lub piekarnika z kamieniem, rozgrzanego na maksa. (niżej należy włożyć blachę z wodą). Po włożeniu chleba obniżamy temp do 230stopni i pieczemy ok 40min.
(zamiast mąki pełnoziarnistej, możemy dać np. razową)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz