piątek, 22 marca 2013

carbonara

Carbonara! 
Podobno pochodzi z Rzymu, przy najmniej tak zawsze mówił mi rodowity Rzymianin, który uczył mnie ją przyrządzać:) zawsze był bardzo podirytowany, tym że wiele osób robi ten makaron w inny sposób, tzn. popełnia wiele błędów i nazywa to również carbonarą...:) (ja też zawsze popełniam jeden, nie z niewiedzy, po prostu tak lubię)

Przepis:
makaron spaghetti
sos:
żółtko! nie całe jajko   (proporcje- 1 żółtko = jedna osoba, jeśli jest małe, albo jemy dużo makaronu należy dać 2)
ser pecorino nie parmezan!
pieprz
słonina - ja daję boczek:)


Żółtko ser (dużo sera...i pieprz mieszamy w miseczce, żółtko należy bardzo rozbełtać, jeśli nasz sos będzie wydawał się za gęsty- jest tak w przypadku domowych jajek, można dodać trochę oliwy (nie śmietany), przysmażamy słoninę(boczek) i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy makaron będzie ugotowany, do zimnego naczynia przesypujemy makaron i resztę czyli rozbełtane żółtka z serem oraz boczek, naczynie nie może być gorące, ponieważ zrobi nam się jajecznica, a ma powstać sos... pycha!!! Podajemy posypane dużą ilością pecorino:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz