piątek, 1 marca 2013

Kandyzowany Imbir

Rozpływający się w ustach imbir, z pewnością nam się przyda... można go dodać do ciast, deserów itp.. wkrótce zobaczycie do czego ja go dodam... a tym czasem, przepis na kandyzowany imbir:
Przepis w proporcji "na próbę", nie wyjdzie go dużo.

Imbir (ok.100g)
Woda 150ml/200ml
Cukier 160g (może być brązowy, trzcinowy)

Imbir obieramy ze skórki (najlepiej łyżeczką) i kroimy (w paski, plastry, kostkę -jak nam się podoba), gotujemy w wodzie 10min od zagotowania na małym ogniu, odcedzamy i ponownie gotujemy 10min. Znów odcedzamy i wlewamy wodę, cukier i dajemy imbir, gotujemy do czasu, aż syrop z cukru nie zrobi się gęsty jak np. miód, mniej więcej..) odcedzamy, dajemy na pergamin i gotowe.
Przechowywać w suchym miejscu.

kandyzowany imbir

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz