Najpierw robimy zaczyn (najlepiej dzień wcześniej, np. wieczorem zrobić zaczyn, i rano piec chleb).
(proporcje na 2 chlebki tj. na zdjęciu)
Zaczyn:
* niewielka ilość drożdży dosłownie 1/10 kostki.
* 1/4 szklanki ciepłej wody
* 2/3 szkl. letniej wody
* 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
Rozmieszaj drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na 15min. Dodaj letnią wodę oraz mąkę i mieszaj przez ok. 1 min. Włóż zaczyn do miski naoliwionej oliwą, przykryj ścierką i odstaw na ok.10h lub całą noc, aby zaczyn wyrósł.
Ciasto:
- pół kostki świeżych drożdży
- 1/3 szkl. ciepłej wody
- 1 i 2/3 szklanki zaczynu
- 1 i 2/3 szkl. letniej wody
- 6 szklanek semoliny czyli kaszy mannej
- 1 łyżka soli morskiej (miałkiej)
Rozmieszaj drożdże w ciepłej wodzie, i odstaw na 15min. Kolejno dodaj zaczyn i letnią wodę, rozmieszaj, następnie dodaj semolinę i sól, wymieszaj a potem zagnieć ciasto, na sprężyste lekko klejące się ciasto. (Zagniatanie powinno trwać minimum 5min.) Umieść zagniecione ciasto w naoliwionej misce i pozostaw pod przykryciem (ścierką) na 1,5h. Po tym czasie przełóż je na blat i uformuj, ponownie pozostaw na ok. 40min, przykryte ścierką. W tym czasie nagrzej piekarnik do ok.210stopni. Zsuń ciasto na kamień, jeśli nie masz to przełóż delikatnie na blachę i piecz ok. 10min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 190stopni i piecz jeszcze ok. 25min. W połowie pieczenia ciasto można obrócić, aby z każdej strony było równo upieczone. Czas pieczenia zależy od typu piekarnika i od tego czy użyjemy kamienia ( jeśli tak to powinien się trochę skrócić). Chlebek powinien być zarumieniony.
najlepszy jeszcze ciepły... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz