To bardziej smak lata...puki co można tylko powspominać, jeśli mamy mrożone borówki to można swobodnie lepić pierogi z borówkami. Pychota!
Ciasto na pierogi robimy według własnego przepisu lub kierując się tym co tutaj piszę, chodź chyba nie będzie najłatwiej, bo przy takim cieście robię wszytko "na oko":
1. wysypać na stolnicę mąke
2. zrobić "dziurę" w wysypanej mące i dodać odrobinę oleju lub oliwy, trochę soli i powoli zarabiać dodając gorącej wody (nie tak gorącej żeby się poparzyć:), ale bardzo ciepłej... zarabiać do czasu, aż ciasto nie będzie miękkie i jednolite, nie powinno być za twarde bo ciężko będzie rozwałkować.
3. rozwałkować ciasto, wyciąć szklanką okręgi, i lepić:) nadziewając borówkami z dodatkiem odrobiny cukru.
4. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3min od ich wypłynięcia do góry.
5. Ugotowane i odcedzone pierogi (przelane zimną wodą) podajemy ze śmietaną, posypane cukrem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz