Produkty:
1 szkl. mąki
1 szkl.brązowego cukru
0,5 szkl. zmielonych migdałów
0,5 szkl. mąki kukurydzianej
duża szczypta soli miałkiej (ok.1/4 łyżeczki) (morskiej najlepiej)
220g masła
4 żółtka
3 łyżki Cointreau
Starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
0,5szkl. namoczonych rodzynek
0,5szkl. uprażonych i posiekanych orzechów włoskjich
0,5szkl. uprażonych i posiekanych migdałów
cukier puder do posypania ciasta
Do miski wsyp mąki, cukier i sól, dodaj masło i rób tak jak kruszonkę. Następnie dodaj żółtka, skórki z cytrusów, alkohol, orzechy i rodzynki. Ugniataj jak ciasto. Wyrobione ciasto, wyłóż na tortownicy o średnicy ok.25cm, piec w temp. 175stopni ok 30min. Aż zrobi się złociste, po przestygnięciu potrzepać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz