Bierzemy ładny, chudy kawał schabu i kroimy w cienkie plastry, jeśli wyjdą nam grube to należy je rozbić. Delikatnie solimy i pieprzymy (ale nie dużo, ponieważ sos będzie słony i troszkę ostry) Obsmażamy na oliwie czosnkowej, lub dodajemy czosnek na oliwę, jak się czosnek przyrumieni to go wywalamy:) i smażymy nasze kotlety z obu stron (tak, aby były ładnie przyrumienione). Wyjmujemy kotlety i dodajemy do tłuszczu:
(proporcje na ok. 5 średnich kotletów, ja robiłam "na oko")
- 125 ml jabłkowego piwa (somersby najlepiej)
- musztardę francuską (ok.2 łyżki)
- śmietanę (ok. 80 ml)
potrzymać to z 2 min. na ogniu po czym wrzucić z powrotem mięso, żeby się zagrzało. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz