niedziela, 3 marca 2013

ciato na drożdżówki

Ciasto drożdżowe robi się bardzo, szybko, jest pyszne i sycące, i prawie ze wszystkim smakuje dobrze:)
proporcje na ok 10-12 szt. drożdżówek

- 1 szkl. mleka
- 3 szkl. mąki
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 15g świeżych drożdży
- 65g masła

Z drożdży, mleka odrobiny mąki (1łyżka) i cukru (0,5 łyżeczki) zrobić zaczyn. Tzn. do ciepłego mleka (nie gorącego, bo zaczyn się nie zrobi, drożdże nie będą pracować) dodać drożdże i pozostałe wcześniej wymienione składniki, wymieszać, przykryć i  odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Roztopić w między czasie masło. Do rozczynu wbić jajko do i rozmieszać. 
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn i zarabiać, później dodać szczyptę soli,następnie maslo i dalej wyrabiać, tak aby ciasto było miękkie, elastyczne. Powinno się trochę lepić.
Uformować drożdżówki z nadzieniem i  piec w 180 stopniach ok.25min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz