Marcepanowe rogaliki drożdżowo-francuskie.
Pyszne delikatne rogaliki z lekką masą marcepanową.
Przepis na ciasto:
1 szkl. ciepłego mleka
25g drożdży
1 jajko
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
3,5 szkl. mąki
3 łyżki cukru
Szczypta soli
225g miękkiego masła
Drożdże rozpuść w mleku, dodaj jajko i wanilię. Mąkę, cukier
i sól wymieszaj w misce, dodaj 2 łyżki
masła i rób jak kruszonkę. Następnie dodaj rozczyn i krótko wyrabiaj na
stolnicy. Ciasto ma być gładkie, ale lepiące. Zawiń w folię i odstawa na 1h do
lodówki. Na papierze rozwałkuj masło
(masło ma się znajdować pomiędzy 2 kawałkami pergaminu) i wstaw do
lodówki. Resztę robimy identycznie jak z ciastem francuskim. Patrz na
„kremówka”. Pieczemy w 180 stopniach-20minut.
Nadzienie:
Szklanka uprażonych i zmielonych migdałów
Cukier puder
Amaretto
Odrobina masła i śmietany
Do uprażonych migdałów dodajemy płaską łyżkę cukru pudru,
małą łyżeczkę(płaską) masła i łyżeczkę śmietany – mieszamy , dodajemy małą
łyżeczkę amaretto. Wszystkie składniki mieszamy według odpowiednich dla nas
proporcji, jeśli chodzi o słodycz masy i jej konsystencje (ma być gęsta).
Ciężko mi tu podać dokładne proporcje ponieważ ja zawsze robię tą masę „na
oko”.
Nakładamy masę na wycięte z ciasta trójkąty i zwijamy w
rogaliki, nadziane rogale kładziemy na wyścieloną pergaminem blachę i smarujemy
je dokładnie roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i
posypać blanszowanymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz