niedziela, 17 marca 2013

marcepanowe rogaliki



Marcepanowe rogaliki drożdżowo-francuskie.
Pyszne delikatne rogaliki z lekką masą marcepanową. 



Przepis na ciasto:
1 szkl. ciepłego mleka
25g drożdży
1 jajko
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
3,5 szkl. mąki
3 łyżki cukru
Szczypta soli
225g miękkiego masła

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj jajko i wanilię. Mąkę, cukier i sól wymieszaj  w misce, dodaj 2 łyżki masła i rób jak kruszonkę. Następnie dodaj rozczyn i krótko wyrabiaj na stolnicy. Ciasto ma być gładkie, ale lepiące. Zawiń w folię i odstawa na 1h do lodówki. Na papierze rozwałkuj masło  (masło ma się znajdować pomiędzy 2 kawałkami pergaminu) i wstaw do lodówki. Resztę robimy identycznie jak z ciastem francuskim. Patrz na „kremówka”. Pieczemy w 180 stopniach-20minut.

Nadzienie:
Szklanka uprażonych i zmielonych migdałów
Cukier  puder
Amaretto
Odrobina masła i śmietany

Do uprażonych migdałów dodajemy płaską łyżkę cukru pudru, małą łyżeczkę(płaską) masła i łyżeczkę śmietany – mieszamy , dodajemy małą łyżeczkę amaretto. Wszystkie składniki mieszamy według odpowiednich dla nas proporcji, jeśli chodzi o słodycz masy i jej konsystencje (ma być gęsta). Ciężko mi tu podać dokładne proporcje ponieważ ja zawsze robię tą masę „na oko”.
Nakładamy masę na wycięte z ciasta trójkąty i zwijamy w rogaliki, nadziane rogale kładziemy na wyścieloną pergaminem blachę i smarujemy je  dokładnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać blanszowanymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz