niedziela, 10 marca 2013

kruche ze śliwką i kruszonką

Zwykły przepis na pyszne ciasto. Znany zapewne w wielu wersjach i proporcjach. Ja stosuje się, do proporcji mamy mojej koleżanki Agi:)


Przepis:

4 szklanki mąki
1 i 1/3 margaryny palmy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka  i  1 całe jajko
powidło śliwkowe
śliwki

Kruszonka:
2 łyżki masła/margaryny, 3 łyżki cukry, 1 łyżka cukru waniliowego, mąki "ile zabierze" (ok. 6 łyżek).
 
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło posiekane w temp. pokojowej. Robimy jak na kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i jajko, zarabiamy ciasto i wkładamy  owinięte folią do lodówki na ok.20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni. 
Połowę ciasta (większą połowę) wałkujemy a drugą można jeszcze na ten czas włożyć do lodówki albo nawet do zamrażalnika. 
Jak rozwałkujemy ciasto, przekładamy je na wysmarowana wcześniej i opruszoną mąką blachę. Smarujemy je cienko powidłem (najlepiej własnej roboty:):) i kładziemy na nie śliwki, jeśli ciasto robimy o tej porze oczywiście dajemy mrożone (nie trzeba rozmrażać wcześniej, nawet lepiej jeśli będą zmrożone). Jeśli śliwki nie są słodkie posypać je cukrem.
Możemy zrobić wersję z bezą, wtedy na śliwki dodajemy ubitą pianę z pozostałych białek i z cukrem.
Wyciągamy z lodówki/zamrażarki drugi kawałek ciasta i trzemy na tarle na grubych oczkach, bezpośrednio na ciasto. Następnie posypujemy całość kruszonką, którą można przygotować wcześniej. 
Robimy ją w następujący sposób:
do masła wcieramy cukry, jak masło już wszystko "zabierze", dodajemy mąkę i pocieramy w rękach, tak aby powstawały grudki kruszonki, dodając mąkę do czasu, aż z naszego masła nie utworzą się małe grudki. 
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy ok. 50min.
To samo ciasto, można zrobić z innymi owocami np.truskawkami, jest równie znakomite!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz