Rozgrzewające korzenne ciasto śliwkowe, super na zimne wieczory, zapewniam że jak je spróbujecie nie będzie to przepis jednokrotnego wykonania, polubią je nawet Ci, którzy nie przepadają za ciastami...wygląd ciasta jest odwrotnie-proporcjonalny do jego smaku!
Przepis:
Ciasto (tortownica 25cm)
- 1 i ½ szkl. mąki
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ szkl. cukru pudru
- Kostka masła (200g) schłodzonego pokrojonego w drobną kostkę
- 4 łyżki słodkiego wina np. muskatu , amaretto może być itp..
- 1 żółtko
Suche składniki wymieszać, następnie dodać masło (można
miksować), żółtko i alkohol, zmiksować
lub wyrobić na ciasto, wyłożyć na tortownicę (tak, aby boki były też przynajmniej 2cm wyłożone).
Przygotować śliwki, najlepiej świeże ale ja dałam mrożone,
ponieważ puki co świeżych nie widać:)
Najpierw należy je przynajmniej trochę rozmrozić, włożyć do garnka, zalać
rumem, i prawie zagotować, odstawić.
Gotowe ciasto włożyć przykryte folią do lodówki.
Nadzienie:
- śliwki 400g
- szklanka ciemnego rumu
- 300g mascarpone (zazwyczaj jest to jedno opakowanie i jakieś 3 łyżki)
- 1 rozbełtane jajko
- ¼ szkl. śmietany kremówki (30% lub 36%)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)
- 2,5cm laska cynamonu (starta)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/3 szklanka gorzkiego dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Do miski dajemy mascarpone, śmietanę, jajko mieszamy (można
zmiksować na najmniejszych obrotach), dodajemy resztę składników i znów należy
zamieszać. Innymi słowy wszystkie składniki oprócz śliwek i rumu należy
wymieszać, aby powstała jednolita masa:)
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Odcedź śliwki ale nie
wylewaj rumu, odstaw, jeszcze się przyda. Wyjmij z lodówki tortownicę z ciastem
i wyłóż na nią śliwki, jeśli nie są słodkie – posłodź:). Na wszystko wylej serową
masę i włóż do piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni i
piecz jeszcze ok. 15. Może być trochę więcej, zależy od ciasta, masa serowa
powinna być przyrumieniona. Podawaj skropione rumem, pozostałym ze śliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz