Bardzo prosta w przygotowaniu. Sos identyczny jak przy spaghetti bolognese, więc nie będę się powtarzać.
Należy przygotować jedynie beszamel.
Przepis na beszamel;
- Pól litra mleka
- 50 g masła
- 50g mąki
- sól
-gałka muszkatałowa
Roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszamy, czymś w rodzaju trzepaczki, do czasu, aż mąka z masłem nie będą lekko zarumienione. Wtedy wlewamy mleko i nadal mieszamy, do chwili, aż nie zrobi się krem, ma mieć konsystencje trochę lżejsza niż budyń, ale też nie za bardzo wodnistą, coś jak gesty jogurt.
Jeśli mamy już gotowy sos i beszamel, nagrzewamy piekarnik, do takiej temp. jak pisze na opakowaniu makaronu, najlepiej kupić makaron, którego wcześniej nie należy podgotowywać. Może być barilla, poniżej na zdjęciu. Do naczynia wysmarowanego beszamelem układamy warstwami:
1. 1 warstwa makaronu
2. bolognese
3. beszamel
4. parmezan
5. makaron
6. bolonese
...i tak dalej, robimy tyle warstw ile chcemy...na koniec jest makaron,beszamel i parmezan(ostatnia warstwa).
Pieczemy w temp. i czasie jaki jest na opakowaniu makaronu, zazwyaczj jest to 190-220stopni. (20-25min). Podajemy 10min. po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz