czwartek, 18 kwietnia 2013

Krem cytrynowy

Jeśli lubicie cytryny, zostaniecie jego fanem:) Nadaje się do ciast, naleśników i deserów, super smakuje z różnymi serkami, ale sam też jest rewelacyjny. Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

                                        Przepis na jeden słoik średniej wielkości.

                                            - 2  średnie cytryny (otarta skórka i sok)
                                            - 2 żółtka
                                            - 1 jajko (małe)
                                            - ok. 150g cukru (można dać na początku mniej i dosładzać)
                                            - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                            - łyżeczka masła

Wszystkie składni oprócz masła dać na mały ogień i cały czas mieszać, do czasu aż nie zrobi się nam odpowiednia konsystencja ( mniej więcej jak budyń) jeśli uznamy ze jest za mało mąki, można ją dodać w każdej chwili, tylko trzeba rozmiksować krem, aby nie było grudek. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła. Polecam:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz