Jeśli lubicie cytryny, zostaniecie jego fanem:) Nadaje się do ciast, naleśników i deserów, super smakuje z różnymi serkami, ale sam też jest rewelacyjny. Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.
Przepis na jeden słoik średniej wielkości.
- 2 średnie cytryny (otarta skórka i sok)
- 2 żółtka
- 1 jajko (małe)
- ok. 150g cukru (można dać na początku mniej i dosładzać)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka masła
Wszystkie składni oprócz masła dać na mały ogień i cały czas mieszać, do czasu aż nie zrobi się nam odpowiednia konsystencja ( mniej więcej jak budyń) jeśli uznamy ze jest za mało mąki, można ją dodać w każdej chwili, tylko trzeba rozmiksować krem, aby nie było grudek. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła. Polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz