środa, 24 kwietnia 2013

Makaron di Modena

Według mnie, ten makaron jest dla osób lubiących eksperymentować, ma dość specyficzny smak i z pewnością danie to, nie należy do najlżejszych, stąd proponuje serwować małe porcje.
Nazwałam go "di Modena", ponieważ dodaje się do niego octu balsamicznego:)

Makaron robimy sami, niestety nie posiadam jeszcze magicznej maszynki, która by mi ułatwiła jego wykonanie, ale nie ma w tym nic trudnego.

Makaron robiłam na 2 osoby. Na stolnice wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąki, dodajemy żółtko, i jedno jajko, dodajemy bardzo ciepłej wody ("ile zabierze") i wyrabiamy dość długo, do czasu, aż ciasto nie będzie elastyczne i gładkie. Następnie wałkujemy ciasto na jak najcieńsze i kroimy w dość szerokie paski i zostawiamy na kilka godzin do wyschnięcia.

Sos:
- oliwa
- 10 dag boczku
- cebulka szarotka
- 0,5 szkl. białego wytrawnego wina
- 1,5 łyżki mascarpone
- 0,5 szkl. świeżo utartego parmezanu
- pieprz
- ok.1 łyżka ocet balsamiczny (dodajemy do smaku)
- jeśli mamy to gorgonzola (2 łyżki tartego)

Wykonanie:
W jednym naczyniu podsmażamy boczek,  w innym na oliwie pokrojona w cieniutkie paseczki cebulkę. Odlewamy tłuszcz z boczku i dodajemy go do zeszklonej cebulki. Następnie wszystko podlewamy winem i podgrzewamy ok 1-2 minuty. Dodajemy mascarpone i jeśli mamy to trochę gorgonzoli (jeśli nie mamy to zastępujemy parmezanem). Wszystkie składniki należy wymieszać, zdjąć z ognia i dodać pieprz, parmezan oraz ocet balsamiczny. 
W między czasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz