piątek, 5 kwietnia 2013

pszenne bułki na zakwasie

Pyszne bułeczki, z chrupiącą skórką i mięsistym środkiem. Idealne na śniadanie.

Składniki:
  • 3 łyżki zakwasu (obojętnie jakiego)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki drożdży w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • większe pół szklanki wody (temp. ok.25stopni)
  • płaska łyżeczka miodu
 Wykonanie:

Dzień przed robieniem bułek dodaj do zakwasu trochę letniej wody i łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na całą noc (temp.pokojowa).
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki oprócz soli i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, wyrabiaj ciasto, nie może być zbite, musi być w miarę luźne i jednolite. Po wyrobieniu przykryj ścierką i odstaw na ok. 4 godziny.
Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie da się uformować, dodaj trochę mąki, ale nie za dużo uformuj bułki, odłóż na posypaną mąką deskę. Piekarnik z ceramicznym kamieniem (lub piec) nagrzej do 220 stopni. Niżej połóż blachę z wodą. Bułki piecz ok. 12 min, po tym czasie zmniejsz temp. do 200stopni i piecz jeszcze ok. 10min (do czasu aż się nie przyrumienią). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz