Składniki:
- 3 łyżki zakwasu (obojętnie jakiego)
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki drożdży w proszku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- większe pół szklanki wody (temp. ok.25stopni)
- płaska łyżeczka miodu
Wykonanie:
Dzień przed robieniem bułek dodaj do zakwasu trochę letniej wody i łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na całą noc (temp.pokojowa).
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki oprócz soli i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, wyrabiaj ciasto, nie może być zbite, musi być w miarę luźne i jednolite. Po wyrobieniu przykryj ścierką i odstaw na ok. 4 godziny.
Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie da się uformować, dodaj trochę mąki, ale nie za dużo uformuj bułki, odłóż na posypaną mąką deskę. Piekarnik z ceramicznym kamieniem (lub piec) nagrzej do 220 stopni. Niżej połóż blachę z wodą. Bułki piecz ok. 12 min, po tym czasie zmniejsz temp. do 200stopni i piecz jeszcze ok. 10min (do czasu aż się nie przyrumienią). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz