Na początek pieczemy 6 cieniutkich ciast. Oto przepis na ciasto:
` 600g mąki
` 200g cukru
` 2 jajka
` 1 opakowanie cukru waniliowego
` 1 łyżka proszku do pieczenia
` 140g masła lub margaryny
` śmietana (około pół szklanki)
Ciasto robić jak kruche, po wyrobieniu podzielić na 6 równych części. Wyciąć z pergaminu prostokąty o wymiarach 33x22, i na taki wymiar rozwałkować ciasta i upiec... raczej nie zmieszczą się dwa obok siebie, ja piekłam każdy osobno, można spróbować piec na 2 poziomach. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 12min. (Po kilku godzinach ciasta będą twarde jak kamień:)-i takie mają być)
Masa:
~ 1,4l mleka
~ 13 łyżek mąki przennej
~ 250 g cukru
~ 75g mlecznej czekolady
~ 75g gorzkiej czekolady
~ 2,5 łyżki kakao
~ 2 łyżki rumu
~ 3/4 szklanki zmiksowanych orzechów włoskich lub laskowych (wcześniej uprażonych)
Część mleka (1l) zagotować z cukrem i czekoladami, w osobnym rondelku wymieszać mleko z pozostałymi składnikami z wyjątkiem orzechów. Gotować jak budyń (cały czas mieszać). Jeśli wydaje się Wam, że masa będzie za rzadka dosypać mąki kartoflanej cały czas mieszając, jeśli robimy to przy końcu należy rozmiksować, tak samo nie przejmować się jakimikolwiek grudkami, od tego mamy mikser. Kiedy masa będzie gotowa i trochę przestygnie wsypać orzechy i wymieszać. Jak ostygnie można przekładać ciasta. Odstawić na 10h, po tym czasie zrobić polewę i można serwować.
Polać polewą z czekolady najlepiej gorzkiej lub deserowej:
Jedną czekoladę rozpuścić z 1 łyżką masła (płaską) na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła. Kiedy widzimy, że czekolada jest już rozpuszczona należy natychmiast zdjąć z ognia i rozsmarować na cieście, gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz