sobota, 18 maja 2013

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Rabarbar króluje na wiosnę.. robię go w każdej postaci, teraz kolej na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.


Ciasto:
> 1 szklanka mleka
> 20g drożdży
> 2 jajka
> 100g masła (roztopionego)
> 1/3 szklanki cukru
> 3,5 szklanki mąki (przesianej)
> szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka (ciepłego) z odrobiną cukru i mąki. Jednym słowem robimy rozczyn. Odstawiamy na ok. 15min. przykryte ścierką, najlepiej w ciepłe miejsce. Następnie do miski dajemy mleko i jajka (temp.pokojowa), cukier oraz masło. Mieszamy lub miksujemy.
Dodajemy gotowy rozczyn. Kolejno partiami dosypujemy mąki, po 1 szklance można dosypać szczyptę soli, dodając mąkę mieszamy ciasto do czasu, aż nie uzyskamy dość gęstej konsystencji, jeśli ciasto będzie nam się wydawało zbyt wolne nic się nie dzieje, ważne aby nie było za dużo zbite. Odstawiamy na ok.2h w ciepłe miejsce. Kiedy uznamy, że jest zbyt rzadkie po tym czasie dosypujemy mąki i odstawiamy na kolejną godzinę. Jeśli nie trzeba dodawać mąki, można ułożyć je w formie (moje miało mniej więcej konsystencje budyniu, niedużo bardziej gęste). 
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ciasto w dowolny sposób układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.30-40minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz