czwartek, 30 maja 2013

Dzika róża

Jedyny kwiat, który mnie tak inspiruje, ma cudowny kolor pachnie nieziemsko i doskonale zdaje egzamin w kuchni. W dodatku zawiera bardzo dużo witaminy C.

W tym roku puki co udało mi się zebrać kilka kwiatów, z których zrobiłam niżej przedstawiony cukier różany. Można go wykorzystać, do zrobienia popularnej wody różanej, zwyczajnie rozpuszczając go w wodzie.



Zanim cokolwiek zaczniemy z róży robić, należy płatki umyć i usunąć białą końcówkę (ma gorzki smak). Końcówki można dać do woreczków i wykorzystać je jako zapachy np. do szafy. 
     Aby zrobić różany cukier będziemy potrzebować tyle szklanek cukru, ile mamy dużych garści róży. Tj. na jedną garść płatków różanych, przypada jedna szklanka cukru. Oczywiście jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny efekt dodajemy więcej płatków. 
Płatki miksujemy blenderem na mak.. następnie dosypujemy do cukru i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania pięknego koloru. Później rozsypujemy cukier na jakieś naczynie czy deskę i czekamy aż podeschnie. 
Powyżej na zdjęciu jeszcze nie wyschnięty cukier, z nie do końca utartymi płatkami. Robiony na szybko..w celu szybkiej konsumpcji w postaci ciasteczek różanych, które ukażą się już niedługo.. (nie zdążyłam zrobić zdjęcia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz