Ukraińskie mięsne pierożki, o pysznym oryginalnym smaku. Pierwszy raz jadłam je w restauracji.., a kolejny kiedy je sama zrobiłam. Nie chwaląc się wyszły o niebo lepsze!
Farsz:
* mięso wołowe (mielone)
* mięso wieprzowe (mielone)
* rosół
* sól
* pieprz
* czosnek (przeciśnięty przez praskę)
* cebula (starta)
* świeży tymianek
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mięsa dajemy pół na pół, na 40dag mięsa przypada ok. pół szklanki rosołu. Ciasto robimy tak samo, jak na pierogi, z tą różnicą, że wałkujemy je na bardzo bardzo cienkie. Lepimy małe pierożki i łączymy ich rożki. Pierożki powinny być wielkości "uszek" do barszczu. Przed podaniem należy spróbować, aby się nie okazało, że mięso jest jeszcze surowe.
Podajemy ze śmietaną, octem i czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz