Produkty:
- 400g mąki
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- niecała łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka siekanego świeżego rozmarynu
- 1 ząbek gniecionego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 120ml jogurtu naturalnego
- 150ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jajko do posmarowania
Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, mąkę należy przesiać, w osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, wodę i oliwę. Dodaj składniki mokre do suchych i wyrabiaj ciasto, ma być gładkie, nie powinno być zbyt lejące ale nie może być też sztywne.Lepiej jeśli będzie zbyt rzadkie niż za bardzo zbite, gdyż później można dodać mąki. Zostaw przykryte, do wyrośnięcia ok.2h. Po tym czasie, spróbuj uformować bułeczki (pamiętaj, że na pewno trochę wyrosną), jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodawaj mąki. Uformowane i przykryte bułeczki pozostaw jeszcze do wyrośnięcia przynajmniej 30min. Posmaruj rozbełtanym jajkiem:) Piecz najlepiej w piecu lub na specjalnym kamieniu w temp. 180 stopni, do czasu aż się nie zarumienią.
p.s masło czosnkowe super smakuje ze świeżym oregano:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz