środa, 13 listopada 2013

Crème brûlée

Klasyczna pychota to Krem Brulee Oto i on:)


Składniki:

~ 200ml śmietany kremówki
~ 2 żółtka
~ 30g cukru 
~ laska wanilii
~brązowy cukier (do karmelizowania)

Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 120 stopni.
Śmietankę delikatnie podgrzewamy (ma być letnia), dodajemy ziarna wanilii i odstawiamy. 
W międzyczasie dokładnie mieszamy żółtka z cukrem (nie na kogel-mogel), po czym dodajemy do nich śmietankę (mały strumieniem cały czas mieszając). 
Wlewamy do foremek (takich jak na zdjęciu 3/4sztuki) i wstawiamy do piekarnika w kąpieli wodnej (woda nie może sięgać wyżej niż połowa foremki). Pieczemy 60minut. Masa powinna być ścięta i absolutnie nie przypieczona.
Po wystudzeniu dajemy do lodówki na 3h, po tym czasie ręcznikiem papierowym ściągamy wilgoć  z wierzchu następnie posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy specjalną zapalniczką lub wkładamy do piekarnika na funkcję grill (100stopni) na ok 4 min. Trzeba zaglądać, aby nie przypalić.
To wszystko, miłej zabawy i smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz