sobota, 30 listopada 2013

risotto z dynią i salsiccią :)!

Tak smakuje rzymski dom. Bardzo sentymentalne dla mnie danie, a za razem jedno z ulubionych, pewnie też ze względu na wspomnienia, za każdym razem kiedy je jem czuje się jak w Rzymskim domu:). Uwielbiam!


Najpierw przysmażamy cebulkę, kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, po chwili salsiccię czyli surową białą kiełbasę. 
Ciężko mi ją było tutaj dostać..a jednak, dla zainteresowanych, w każdy czwartek można ją kupić w sklepie mięsnym w Krośnie, na ulicy Staszica(niedaleko Urzędu Miasta). Ogólnie przysmażona jest pyszna więc tak czy owak gorąco polecam nie tylko do tego dania:). 
Dalej robimy już jak każde inne risotto, czyli dorzucamy ryż, solimy i nadal przysmażamy mieszając, następnie białe wino, bulion i gotujemy na malutkim ogniu, pod koniec dodajemy dużą ilość startego parmezanu. Buon apetit !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz