poniedziałek, 4 listopada 2013

sernik w cieście miodowym

"Sezamek" nie wiem skąd ta nazwa.. bo nie ma w nim grama sezamu, bardzo rzadko piekę serniki i "placki" ale w końcu mnie naszło:) 
Przepis z zeszytu Werki:) bardzooo dobry:)


Ciasto:
- 500g mąki
- 200g masła/margaryny
- 200g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody (płaskie)
Sodę, miód i mleko razem mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. (Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy, na jedną z nich dajemy orzechy, która będzie stanowić górę naszego ciasta). Ja upiekłam 2, aczkolwiek nie polecam;).

Orzechowa góra:
- 200g orzechów włoskich sprażonych i posiekanych
- 100g masła
- 2 łyżki miodu
- łyżka cukru
(wystarczy wymieszać i rozprowadzić na jednym z placków)

Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru (powinno być więcej, ale uważam że to wystarczy)
- 120g masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
-  łyżka cukru
Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera z żółtkami, masłem i cukrem. Jak masa się zagotuje, należy chwilkę odczekać i zgasić. (mieszamy aby się nie przypaliła). Gotową zimną masą przekładamy wcześniej upieczone placki. Smaczego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz