Dosłownie gotowana śmietana.
Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Poza czekaniem, aż się zastygnie... więc najlepiej przygotować go wieczorem, aby był na drugi dzień, lub rano aby był na popołudniu, trzeba o tym pamiętać...
Składniki na ok. 4 porcje:
500ml śmietany kremówki
ok.4 kopiate łyżki cukru pudru
ziarenka z laski wanilii
żelatyna
Wykonanie:
Śmietankę wraz z cukrem pudrem i ziarnami wanilii podgrzewamy, aby cukier się dokładnie rozpuścił (nie może się zagotować, wystarczy że będzie bardzo ciepła ok. 50 stopni). Rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody ok 3-4łyżeczki żelatynę. Już rozpuszczoną wlewamy do śmietany cały czas mieszając. Gotowy roztwór wlewamy do naszych pojemniczków (najlepiej plastikowych). Po 6h panna cotta jest gotowa. Aby ją wyjąć ładnie z foremki, wkładamy na kilka sekund foremkę do gorącej wody (ok.5sekund, oczywiście woda nie może się dostać do środka).
Podajemy najlepiej z sosem według uznania i ochoty:).
wersja z rozpuszczoną czekoladą |
z musem truskawkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz