poniedziałek, 18 lutego 2013

chleb

Cudowny chleb, z chrupiącą skórką. Wystarczy polać dobrej jakości oliwą z oliwek, odrobinę soli i niebo w gębie gwarantowane...
Na początku napiszę, żeby nie było, że się komuś nie udał... ten chleb należy piec w piecu, kaflowym, ceramicznym, lub takim który ma wkładkę kamienną, gdyż potrzebuje on odpowiednio wysokiej temperatury.


Przepis:

~ 2 szklanki mąki pszennej
~  1 szklanka mąki pszennej  pełnoziarnistej
~ 1i 1/4 szklanki wody (letniej)
~ niecała łyżeczka suszonych drożdży
~1 łyżeczka soli
~1,5 łyżki oliwy

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy,  połączyć i odstawić na ok.30min. Następnie wyrabiać ciasto dopóki nie będzie elastyczne. Ciasto ma się lepić i nie powinno być zbyt zbite, ma być luźne, jeśli uważacie, że jest zbyt rzadkie należy dodać mąki. Po wyrobieniu, powinno się mniej lepić.
Następnie przygotować miskę/pojemnik, nasmarować oliwę, położyć do środka ciasto,przykryć i wstawić na 12h do lodówki.
Po wyjęciu powinno podwoić objętość. Teraz z ciastem należy obchodzić się nadzwyczaj delikatnie, nie ugniatamy! ale składamy. Zawijamy boki do środka i składamy ciasto na pół, tak aby powstała forma bochenka. Chyba, że chcecie okrągły.. generalnie składacie w odpowiednią dla Was formę, pamiętając o tym aby nie ugniatać! im więcej powietrza wprowadzicie do ciasta tym lepiej.
Chleb odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1h.
Nagrzać piec do 230 stopni. Po nagrzaniu delikatnie zsunąć chleb, jeśli jest możliwość na niższą półkę wstawiamy naczynie/blachę z wodą. Po 20min, zmniejszamy temp. do 200 stopni i obracamy chleb, tak żeby był upieczony z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz