sobota, 16 lutego 2013

spaghetti bolognese

          Prawdziwy sos boloński powinno się robić minimum 3 godziny.. zaraz się dowiecie dlaczego.
Jeśli ktoś był we Włoszech i miał okazje go spróbować, to wie jak smakuje prawdziwy dobry sos z mięsem i pomidorem, jest tak pyszny ponieważ podczas przygotowywania go wszystkie składniki powinny się dokładnie "przeżreć" a do tego potrzeba cierpliwości i czasu.

Bolognese posypane parmezanem.
Przepis prosto z Bolonii
(proporcje na 4 osoby)

# 1cebulę, 1marchewkę i ok.pół łodygi lub jedna mała selera (naciowego najlepiej) drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na minimalnym ogniu ok.1h (nie przejmujcie się jeśli wyda wam się za dużo...oczywiście wszystko się wysmaży i zostanie odpowiednia ilość)
wygląda to mniej więcej tak...


# dodajemy400g. zmielonego mięsa wołowego (prawdziwy sos boloński nie akceptuje innego;)
i podsmażamy cały czas na małym ogniu, mieszając z warzywami... jak nie będzie już widać za dużo różowego koloru mięsa, czyli jak się delikatnie podsmaży podkręcamy ogień i podlewamy winem wytrawnym, ponownie zmniejszamy ogień do minimum, po chwili możemy posolić mięso(nie robimy tego wcześniej, ponieważ mięso będzie twarde)

# dodajemy pomidory (jeśli robimy to w lecie, najlepiej bardzo dojrzałe, słodkie), w zimie pomidory w puszcze, polecam pelati, lub gotowy sos pomidorowy, oczywiście najlepiej zrobiony w lecie przez nas samych sos:), puszka/słoik może okazać się za mało, więc proponuje mieć w zapasie drugą. I tak przez jakieś 30min na malutkim ogniu czasami mieszać.

# pod koniec dodajemy przyprawy, a więc jeszcze solimy po dodaniu pomidorów, jeśli są kwaśne, można dodać troszkę cukru, szczypta chili, ja dodaje 1 goździka, jeśli ktoś lubi można dać więcej, świeże oregano (jak nie mam to nie dodaje), świeżą bazylię (ok.5listków) i zostawiamy na ogniu min.30min, czasami mieszając.

Gotujemy ok. 450g makaronu spaghetti, podajemy z gotowym sosem i dużą ilością parmezanu! Smacznego!

p.s pamiętajcie o minimalnym ogniu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz